Skip to main content

Hey, it's Sunday! Carrot and coriander soup

We've been having a very cold but bright autumn after a late and short Indian summer. From 25C + during the day, we're now waking up to -4C and having to scrape the ice from the windscreen every morning. Friends, it already feels like winter.

Anyway, we're keeping warm with more birthday cupcakes (the following are the same as last year's, I just use less icing sugar than Billy does)  and soups, and gearing up for Halloween. We went apple picking and are now munching our way through over ten kilos of locally and responsibly grown fruit.



Someone at work brought in Carrot and coriander soup out of a tetrapak, and I quite liked the idea of combining those flavours. Carrots are probably among the cheapest organic vegetables so I very often grab a bag while shopping, to make grated carrot salad or soup or use in whatever else I am making.

I looked up soup recipes online and came up with the following. You could up the coriander or use coconut milk in place of potatoes and cream, soups are versatile and difficult to mess up. You could also use curry powder or paste instead of just coriander, or use no spices at all to feed someone with a stomach bug.

Carrot and coriander soup

1 medium onion
2 average sized garlic cloves
1 kilo carrots
4 small/medium potatoes
1 tsp ground coriander
1 litre water/stock
a little milk/cream/crème fraîche
bunch fresh coriander


Cut up the onion and garlic and sweat gently in olive oil with a pinch of salt. Peel and slice the carrots and add to the pot. Do the same with the potatoes and let them cook with the lid on for 5 minutes before adding the ground coriander. Pour some hot water or stock and cover. Simmer gently for 30-45 minutes until everything is soft. Add a little cream or milk then purée with a mixing stab. Mix in the fresh coriander -if you're sure everyone is going to like it, otherwise serve the kids first- and keep a little for sprinkling on top of the steaming bowls.



Comments

kitchenette said…
Une de mes soupes préférées (mais souvent je l'achète de la marque covent garden soup- shame on me!), idéale pour affronter automnes et hivers luxembourgeois!
julie said…
Oui, oui! C'est exactement de cette marque que je parlais :)
I love carrot and coriander too Julie! Great flavour combo!
Bonjour Julie, je suis hereuse de t'avoir retrouvée! J'adore le coriandre et les carottes! Je vais essayer ta recette.
julie said…
Thanks, ladies!

Popular posts from this blog

Nigella's summer crumble

How has your summer been? Has everyone around you been complaining of the weather? Summer' s so much more than just sun and heat though... fruit,  farniente , ice-cream,  apéros  and walks...reading long books, so many little pleasures. Tossa de Mar And lest we forget to turn the oven on, to warm us up... Nigella's summer crumble (from Forever Summer ) is a fantastic way to use up those less-than satisfying apricots that everyone leaves in the fruit bowl, the ones a little less red, the mushy ones, and transform them into deep orange compote under the layer of almondy crumble. Or any other stone fruit for that matter. Parc Guell, Barcelona Summer crumble, adapted from Nigella Lawson in  Forever Summer 750g apricots, stoned and quartered 75g butter 100g self-raising flour or flour with 1/2 tsp baking powder a pinch of salt 25g ground almonds 75g caster sugar 50g flaked or chopped almonds Preheat the oven at 200C. Butter a gratin dish. Layer...

La Réunion en recettes : cari de lotte et son riz au lait de coco

Enfin, je réalise d'autres recettes réunionnaises . La cuisine de la Réunion, au carrefour des continents, à l'image de sa population, associe des saveurs européennes, asiatiques, indiennes et africaines. Je vous propose le cari de lotte, tout simplement parce que je cherchais du poisson ce samedi-là, et que les queues de lotte m'ont tapé dans l'oeil. Pauvres lottes décapitées sur l'étal du rayon poissonnerie, eh oui, la lotte est moche, tellement moche qu'on l'appelle poisson-diable en allemand et en anglais (mais aussi poisson-moine/monkfish), aussi, on la propose souvent débarassée de son faciès. Oui, mais une fois rentrés à la maison, que faire de ces deux beaux filets? Ni une, ni deux, j'ouvre mes tomes de Nigella et Jamie et compulse les index, mais les recettes ne m'emballant pas trop, je pense soudain à en faire un cari et j'ouvre alors Cuisine des Iles de l'Océan Indien (Edisud), ramené lors de mon dernier voyage à la Réunion il y a ...

Vacances siciliennes (III).....le marché de Cefalù

Le marché s'étendait sur deux voies, l'une réservée à l'alimentation, l'autre aux vêtements et à la quincaillerie. Les photos sont dûes à la témérité du Papa, beaucoup moins gêné que moi par le fait de prendre en photo des inconnus et leurs marchandises. L'abondance des fruits et légumes à prix bas s'explique non seulement par le climat généreux dont bénéficie la Sicile, mais aussi par le fait que tout autour de la ville se trouvaient des parcelles de cultures maraîchères. Pas de mythe : les citrons ressemblent parfois à des pamplemousses tellement ils sont gros et juteux, vendus, comme les autres agrumes, encore un peu verts. Ce qui leur confère d'ailleurs un léger parfum de citron vert; les aubergines sont de plusieurs types : grosses et gonflées, la peau violettes et plus claire par endroits, ou encore comme on les trouve ici, ou encore toutes petites et bien foncées. Le basilic est vendu en grands bouquets à prix modique. On trouve des stands d'oli...