Monday, July 30, 2012

Cookbook Addict au Salon du Livre (Najac, 12)

Château de Najac


Ami(e)s lecteurs et lectrices, votre blogueuse préférée sera en dédicace au Salon du livre de Najac (12) dimanche prochain.



Bon, je sais, ce n'est pas à Paris, mais il y aura moins de monde. Ca fait l'occasion de visiter l'un des plus beaux villages de France, je préparerai ma crocande et mes brownies, je vous ferai de petites dédicaces, il y a de bons restaurants et des petits cafés ainsi que l'église et le château médiévaux...

Bien sûr, je serai aussi là pour vendre mon livre, C'est du gâteau! pour la modique somme de €9,90. Une affaire avec toutes ses délicieuses recettes de desserts allégés.


Si vous êtes dans les parages, j'adorerais vous rencontrer.





Monday, July 23, 2012

Cheesecake - le meilleur de l'univers

Le cheesecake. Vaste débat, tant de recettes de provenances différentes, mais toujours du crémeux, du salé, du sucré, de la doudoune fromagée dont on s'enveloppe avec délice pour s'isoler du monde extérieur ou qu'on partage avec ses potes, surtout les mecs. Vous n'avez pas remarqué comme les hommes, en particulier ceux qui prétendent ne pas aimer les desserts trop sucrés, raffolent en général du cheesecake et se damneraient pour une part? Ben moi si. Autour de moi, je compte au moins 5 amateurs masculins déclarés qui laisseraient de côté brownies dégoulinants et autres sauces au caramel pour avaler un demi cheesecake, et même mon frère bien-aimé, qui en réalise lui-même qu'en l'envie se fait sentir, alors que la cuisine c'est pas son truc d'habitude.

De mon côté, j'aime bien varier les recettes, pour tenter de m'approprier LA recette parfaite.

L'autre jour, je me suis tournée vers Dorie Greenspan dans Baking: From my home to yours. Tall and creamy cheesecake. Ben tout est dans le titre, les amis. Un gâteau haut, super crémeux, qui ne se tient pas super bien d'ailleurs. Il était fort bon mais je l'aime plus dense et un peu plus ferme, pour offrir un peu de résistance à la fourchette.

Tall and creamy cheesecake de Dorie Greenspan

Donc cette semaine, je tente une fusion de divers horizons : la pâte brisée du Käsekuchen allemand, la ricotta du gâteau italien et le cream cheese des Américains. Le tout allié dans mon creuset au Luxembourg.

Cheesecake vanillé

C'est bien d'avoir tous les ingrédients à température ambiante!

Pour la pâte (pas si allemande, trouvée dans The Joy of Cooking)


200 g de farine
pincée de sel
60 g beurre
2-3 cs de sucre

Mixer le tout au robot puis ajouter de la crème pour lier. Presser dans un moule à charnière et réfrigérer 30 minutes. Piquer à la fourchette, tapisser de papier cuisson et remplir de haricots secs. Précuire 15 minutes à env. 180°C.

Pour la crème

500 g de ricotta
250g-300g de cream cheese (nature à tartiner, Exquisa ou Philadelphia)
180 g de sucre
4 oeufs
1 cs de vanille liquide
2 cs rases de maïzena
pincée de sel

Battre au robot les fromages jusqu'à obtention d'une crème lisse. Ajouter le sucre et battre. Ajouter les oeufs un à un en laissant tourner le batteur. Ajouter le reste des ingrédients, bien mélanger en vérifiant que même le fond du bol est homogène. Verser dans la pâte précuite et enfourner. Au bout de 30 minutes environ, baisser le four sur 150°C et poursuivre la cuisson encore environ 30-40 minutes. Le mien est tout craquelé car j'ai ouvert la porte du four à moment donné (grossière erreur de débutant!). Laisser refroidir sur une grille. Conserver au frais au moins 4 h, si possible 24 h, avant de déguster.

 Mon cheesecake, by Julie

Le résultat? Un cheesecake ferme mais fondant, au bon goût de ricotta, pas trop sucré, avec une croûte appréciée des amateurs. Ma recette, et je la garde.

Wednesday, July 18, 2012

Swedish vega buns (cardamom buns)




Everybody knows cinnamon buns but Sweden has a long tradition of spicing things up with cardamom. These vega buns are nice and buttery, golden and spicy and hail from one of my latest cookbook acquisitions, Under the Walnut Tree by mother and daughter food writers Anna and Fanny Bergenström. I am told that Anna is THE culinary writer in Sweden.

This book is wonderful, very thick and rich of hundreds of recipes from Sweden, France, South America and other places. Each chapter covers one of their favourite ingredients, from avocado to chocolate, cardamom, tea, tomatoes, etc. If you had just one book and this was it, you could happily cook from it forever, daydream about the pictures and gain knowledge from the intros. It's that kind of book.

The buns will be wonderful when autumn and winter come, but since the weather is decidedly un-summery, and I needed a project for the end of the afternoon to dissipate the black cloud on my mind, I found them quite perfect even right now. They are rich, buttery and very fragrant with cardamom. I had just bought a new packet of green cardamom and I can't describe how pungent the smell was when I opened it. Really worth buying fresh.

I like a crunchy top so I let them cool uncovered, but if you're after a very tender bun let them cool under a tea towel.



Swedish vega buns
adapted from Under the Walnut Tree by Anna and Fanny Bergenström

75 g + 30 g butter
200-300 ml milk
425 g flour
2 packets dried yeast
2 tbsp ground cardamom
1/2 tsp salt
90 g sugar

Filling :
1 tbsp ground cardamom
100 g butter, at room temp
5 tbsps sugar
1 tsp vanilla

1 egg
2 tbsps sugar

Melt the butter and warm the milk.
Mix the flour, sugar, salt, yeast and cardamom in a large bowl. Gradually pour the butter and milk and knead into a soft dough. Add the extra butter and knead to incorporate it. Cover and leave in a warm place until doubled in size, about 1 hour.

Mix the butter with the other filling ingredients.

Divide the dough in 2. Roll out each piece into a thin, flat rectangle (about 30 x 25 cm).
Spread half the butter filling on each. Roll up and cut at an angle into 5 cm pieces. Press down on the middle with the handle of a knife so that the sides spread out a little. Let rise 15 more minutes and preheat the oven on 200-225 °C.

Beat the egg with a spoonful of water and brush the buns with it. Sprinkle with the sugar and cardamom and bake for about 15 minutes. For soft buns, let cool under a tea towel. For a crunchier top, let cool on a grid.




Tuesday, July 10, 2012

Salades de tortelloni

La recette originale est celle de Heidi de 101 cookbooks, et inclut du pesto à la coriandre maison, des olives noires, des graines de courges grillées, des fleurs de thym et des pâtes (à l'origine des ravioli frais). J'avais ajouté sans regrets de la feta.


Pour une réédition récente, j'ai mis du pesto de basilic, toujours maison, (en cas d'imprévu du pesto en pot), de l'avocat mûr, des graines de tournesol grillées, de la feta encore et toujours, et des pousses d'épinards. Pardonnez la photo Instagram assez floue.



Il faut ajouter une partie du pesto (environ 3 cuillères à soupe) tant que les pâtes sont encore chaudes, puis le reste des ingrédients une fois les pâtes tiédies.

Cette salade de pâtes, qui change de celle de Mémé, est une bonne alternative végétarienne pour les piques-niques et autres barbeucs de l'été, enfin, quand ce sera l'été pour de vrai, hein. Elle est vraiment délicieuse et nourrissante. Ce serait aussi pas mal avec des orecchiette, par exemple.

Sunday, July 08, 2012

Brown butter nectarine cobbler with a hint of bourbon

Have you noticed how food blogs go through phases of given ingredients? Brown butter and Bourbon seem to be pretty popular these days. In an attempt to stay hip I bought a bottle of Four Roses the other day, not sure if this or Jim Beam, or even Jack Daniels would be better. The Four Roses came with a minor discount, and it reminds me of an old commercial that ran in cinemas when I was young. Also you can't beat the roses on the label. It's only when I came home that I realized the Irish whisky (Bushmills) that W. favours has a much better aroma. As for brown butter, I always assumed it was very unhealthy, since it's basically one step short of burnt butter, supposed to clog arteries for, like, ever. But in the spirit of research, I gave this recipe a try.

This cobbler is a cross between a pie and a cake. Usually, cobblers are made of stewed fruit covered unevenly in American biscuit- or scone-like dough. This one has a few extra steps and looks rather improbable before baking. The fruit is stewed in a pan (that's when I added the Bourbon), the butter is browned in another pan (though you could do that in the microwave), then poured into a baking dish, with the batter poured over it, then the fruit and its juices scattered on top. A little demerara and some almonds are sprinkled on top to add a little crunch. It looks very wet, I don't know if you can tell from the following picture.


Inside the oven, the magic happens, and both the butter and the batter rise up and partially cover the nectarines, getting really brown and crusty on the sides, but staying translucent and soft underneath.


And you leave it to cool down to eat it warm with some vanilla ice or cream on top.



This ice-cream is homemade vanilla but its story is for another day.

I quite liked this, which we had for dessert/pudding. It has a surprising, unusual texture, crunchy in places, chewy or pudding-y in others. I could have spooned the whisky-flavoured nectarine compote straight into my mouth ( I actually did when no one was looking) before assembling the cake so I quite enjoyed it. I think W. would have preferred a nectarine kuchen, something I had vaguely promised, or the Algerian pastries we bought yesterday but he ate a portion nonetheless.

If you want to make this too go to the NY Times site.