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White chocolate and cranberry cookies


En français plus bas!


This is a delicious recipe adapted from Nigella Lawson's latest book, the gorgeous Feast, which I recommend to anyone who still hasn't got it. The books encompasses various religious and popular celebrations and suggests menus and recipes for all those occasions, be they Jewish (Rosh Hashannah), Muslim (Eid) or Christian (Christmas, Easter), even Halloween and kitchen feasts are there. it even has an entire chapter on chocolate cakes, but I'll write about it another time ;-) The photos are beautiful and mouthwatering and there are lots of interesting insights on other cultures.


These cookies are very seasonal and taste just perfect, if only a tad buttery and sugary, but that's the point of cookies, isn't it?

You'll need:

125g butter
175g demerara sugar
1 egg
140g flour
100g (rapid) porridge oats
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
40g chopped walnuts
100g dried cranberries
150g chopped white chocolate

Cream the butter and sugar until combined, then beat in the egg and the other ingredients. Leave to rest in the fridge for 15 minutes. Preheat the oven on 180°C. Line two baking sheets with parchment. Form little balls of dough in your hands and flatten them with a fork. Bake for about 15-20 mins until they turn a pale golden colour. Wait for a few minutes for them to harden then leave to cool completely preferably on a rack.

If you want them crunchy, lay them flattish on the sheet, if you'd prefer them chewy, make them thicker.

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Voici une délicieuse recette adaptée du dernier livre de Nigella Lawson, le superbe "Feast", que je recommande à tous ceux qui lisent l'anglais et ne le possèdent pas encore. Il recouvre diverses fêtes religieuses et populaires, suggère des menus et recettes pour toutes ces occasions, qu'elles soient juives (Rosh Hashannah), musulmanes (Aïd) ou chrétiennes (Noël, Pâques), sans oublier Halloween ou les fêtes dans la cuisine. il y a un chapitre entier consacré aux gâteaux au chocolat, mais j'en parlerai une autre fois ;-) les photos sont appétissantes et on y apprend des tas de choses sur les autres cultures.

Ces cookies sont idéaux pour les fêtes, délicieux quoiqu'un peu sucrés et "beurrés", mais c'est de cela qu'il s'agit quand on parle de cookies, non?

Il vous faudra :
125 g beurre
175g sucre roux en poudre
1 oeuf
140g farine
100g de flocons d'avoine
1/2cc levure chimique
1/2cc sel
40g noix hachées grossièrement
100g de canneberges sèchées (cranberries, au rayon fruits secs)
150g chocolat blanc haché

Travailler le beurre et le sucre en pommade, puis y battre l'oeuf et les autres ingrédients. Mettre au frigo pour 15 minutes.
Préchauffer le four à 180°C et placer des feuilles de papier cuisson sur deux plaques à pâtisserie. former des boulettes de pête, les placer dessus et aplatir à la fourchette. Enfourner pour 15-20 min, ils doivent être légèrement dorés. Lasser durci puis refroidir de préférence sur une grille.

Si vous les aimez croustillants, aplatissez les sur la plaque, si vous les préférez plus tendre en dedans, faites-les assez épais.

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2/3 tasse de sucre en poudre ou 140g environ
3/4 tasse de cacao non sucré-90g
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