Skip to main content

Vintage, baby

Recently I was lucky to come across the following vintage sewing books, one is a 1975 Reader's Digest opus, the other is from Singer, I'm guessing late 60s early 70s. The orange one is pretty thorough, encompassing children's clothes, women's, dolls', furniture -make your own block sofa-, sewing from commercial patterns, etc. All in technicolour Seventies style. The second one has a bit less, mainly clothing, and the pics are B&W, every pattern has a name and a subtitle, all in cheery, enthusiastic tones, and look at those photos, I wish I were that happy! All the models are in movement and so damn grinning.

The downside is that you have to draw the patterns yourself, following a grid system. But such a wealth of things to make and wonder at for such a mall price. And I had a few good hearty laughs too.

 

The following would find its place in any modern Japanese pattern book:

And the ubiquitous wrap skirt -reversible!- of any beginners' book.
I really like the sight of this fold up picnic blanket, with special pockets for eating accessoires and handles:
 

Some British breakfast things:


A dress cum apron I could see myself wearing, though perhaps not with such biiig flares, the pattern is not included and they don't make them like that anymore:

A super frilly toothbrush glass holder, I wonder who dreamed up that one but can see the need for it.


Let's move on to the next book, I am nostalgic for those days I haven't known and who seem so carefree. I mean it. I know they're just models but the naive set ups leave me all dreamy...

You can even sew your his and hers tracksuits and go for a jog in the park en amoureux.

Comments

Norm said…
That is WONDERFUL!!! You know my penchant for vintage cookbooks - well, this is right up there with the bst of them! Looking forward to seeing photos of you in your bell-bottoms, with the frilly toothbrush-mug-holder!

Popular posts from this blog

Nigella's summer crumble

How has your summer been? Has everyone around you been complaining of the weather? Summer' s so much more than just sun and heat though... fruit,  farniente , ice-cream,  apéros  and walks...reading long books, so many little pleasures. Tossa de Mar And lest we forget to turn the oven on, to warm us up... Nigella's summer crumble (from Forever Summer ) is a fantastic way to use up those less-than satisfying apricots that everyone leaves in the fruit bowl, the ones a little less red, the mushy ones, and transform them into deep orange compote under the layer of almondy crumble. Or any other stone fruit for that matter. Parc Guell, Barcelona Summer crumble, adapted from Nigella Lawson in  Forever Summer 750g apricots, stoned and quartered 75g butter 100g self-raising flour or flour with 1/2 tsp baking powder a pinch of salt 25g ground almonds 75g caster sugar 50g flaked or chopped almonds Preheat the oven at 200C. Butter a gratin dish. Layer...

Le clafoutis de Bocuse

Parce que ça faisait longtemps que j'avais envie de clafoutis, même si j'ai repéré celui-ci et que je le ferai d'ici peu, (j'ai oublié d'acheter de la ricotta), et que j'avais envie de changer de recette, j'ai choisi celle de Bocuse dans son excellent Bocuse dans votre cuisine . Ce petit bouquin de poche, qui existe en grand format, est, avec La Cuisine pour tous , ma bible de la cuisine française. Un bon investissement pour réviser ses classiques. Ce qui est spécial dans ce clafoutis, c'est l'utilisation de levure dans la pâte. Avouons-le, le clafoutis est souvent étouffant, même si ça fait partie de son charme régressif. L'ajout de levure le transforme en presque gâteau, il est plus léger en bouche et moins bourratif. On a bien aimé. Par contre il n'est pas très sucré, et si c'est en partie de ma faute, car je manquais de cerises par rapport aux 500g préconisés, je pense qu'on peut facilement lui ajouter 30 g de sucre, ainsi qu...

La Réunion en recettes : cari de lotte et son riz au lait de coco

Enfin, je réalise d'autres recettes réunionnaises . La cuisine de la Réunion, au carrefour des continents, à l'image de sa population, associe des saveurs européennes, asiatiques, indiennes et africaines. Je vous propose le cari de lotte, tout simplement parce que je cherchais du poisson ce samedi-là, et que les queues de lotte m'ont tapé dans l'oeil. Pauvres lottes décapitées sur l'étal du rayon poissonnerie, eh oui, la lotte est moche, tellement moche qu'on l'appelle poisson-diable en allemand et en anglais (mais aussi poisson-moine/monkfish), aussi, on la propose souvent débarassée de son faciès. Oui, mais une fois rentrés à la maison, que faire de ces deux beaux filets? Ni une, ni deux, j'ouvre mes tomes de Nigella et Jamie et compulse les index, mais les recettes ne m'emballant pas trop, je pense soudain à en faire un cari et j'ouvre alors Cuisine des Iles de l'Océan Indien (Edisud), ramené lors de mon dernier voyage à la Réunion il y a ...