Thursday, November 13, 2008

Granola - a healthy breakfast


Long time no see, dear Reader. So many things have happened in the last few weeks, on a personal level and on a global level, that I won't bore you with details. Those of you that know me know, those of you that don't know me don't necessarily want to know. And so it is that I'll move on directly to the recipe. (Just let me say yay! for Obama's victory)

It is inspired by Nigella's latest granola recipe in Nigella Christmas, a book you know you want, even if you don't really need it. It is a Christmassy twist on her granola recipe from Feast. I made Andy Fairfield's granola (or was it Andy's Fairfield Granola???) and besides the fact that I nearly let it burn, I didn't like the cinnamonney undertones. So even if it is seasonal, I left it out here too. Then I proceeded to weigh the ingredients, but found that there were way too many sunflower and sesame seeds for my taste, so cut those down, then added some grated coconut, and instead of using honey, I used agave syrup and a little tub of baby pear and apple sauce (100g), all by eye, not really measuring, until the cereal became clumpy enough. I found out again that mine needed much less oven time so beware!


For the Feast granola recipe in metrics, click here to Not Quite Nigella's delightful blog, for imperial measurements, click here.

I used about :
225g rolled oats (the small type)
30 g sesame seeds
30g sunflower seeds
50 g golden caster sugar (or a bit more perhaps)
a large handful of unblanched chopped almonds
3 tbsp of coconut
a tsp Maldon salt flakes
100g of pear and apple sauce (unsweetened)
3-4 tbsp of agave syrup

Mix everything well, spread on baking sheet, bake for 20 mins in 170°C oven, mix and spread again, bake on for 15-20 mins and perhaps mix again, your granola should be golden brown all over, depending on your oven. But watch it well!
Let cool then add a handful of dried cranberries.

Layer with Greek-style yogurt, fresh fruit and enjoy!

Wednesday, November 05, 2008

Mais où est le temps passé? Sablés chocolat pour Noël en avance (ou juste pour le goûter)





Le temps passe, je ne vous oublie pas, mais la vie a des fois les moyens de vous rattraper et de vous donner matière à penser. Ainsi, de décès en naissance, de récession en élection, et de livre en livre, l'automne 2008 est riche en événements.

Parce que je préfère parler de bouffe par ici, je dirais juste que je suis très très TRES contente qu'Obama ait gagné, à plein de niveaux différents, et j'espère que les choses vont changer, même si en France il faudra attendre un peu plus de 3 ans pour que les choses bougent (enfin si les mammouths de gauche se meuvent aussi lentement, il faudra peut-être attendre plus longtemps encore).

Les Whitman's, c'est pas bon...

Pour en revenir à la nourriture, le dernier Nigella est sorti, et s'intitule Nigella Christmas, et parle, vous vous en doutez, de Noël. Moi ça me donne envie de sortir mes mugs à thème, le thé aïki acheté l'an dernier, et de dresser ma wishlist pour le vieux barbu. Oh, je n'ai pas de souhaits très coûteux, un abonnement à delicious, quelques livres, des sous-vêtements en coton, une voiture plus grande (vous avez déjà essayé de faire rentrer un landau à trois roues dans une Clio, vous?) -je me contenterai d'une marque roumaine vendue à bas prix, pour faire jaser les voisins roulant en Porsche et Jaguar.



Tout en ressortant mon CD spécial Swinging Christmas, j'ai retrouvé le Elle à Table spécial fêtes de l'an dernier, et dedans, une recette de sablés(clic). Ils étaient tout jolis, et comme Maya voulait essayer ses emporte-pièces tout neufs, on s'est lancées. Seulement pour lui en faire manger, il fallait plus que des sablés blancs couverts de sucre rose, donc j'ai rajouté une cuillère bombée de cacao non sucré (25-30g) à la pâte, puis nous les avons recouverts de chocolat au lait fondu, et de petites bidouilles multicolores. Si vous les souhaitez nature, je vous conseille de rajouter du sucre, car tout nus ils étaient à peine sucrés.

La couronne finlandaise trône parmi les sapins, étoiles et autres papillons...